Jouwstraat.nl: beter een goede buur dan een verre vriend

Rossinistraat Schyndel

Meld je aan bij jouwstraat en kijk wie jouw actieve buren zijn!

Meld je nu aan

Tips en Advies


 • Eigenwijzebuurten.nl

  Meer dan één miljoen mensen in Nederland voelt zich sterk eenzaam. Eenzaamheid kan vergaande gevolgen hebben en is daarom een onderwerp dat iedereen aangaat. Na het succes van 2010 organiseert Coalitie Erbij ook dit jaar weer de Week tegen Eenzaamheid. Meedoen? Vorig jaar ondersteunde Stichting WijkAlliantie de Week tegen Eenzaamheid al en ook dit jaar besteden wij er aandacht aan. Wij roepen buurtteams op om deel te nemen aan de Langste Eettafel van Nederland op zaterdag 24 september. Of organiseer, net als veel EigenWIJze buurtteams vorig jaar deden, via EigenWIJze Burenhulp, activiteiten tegen eenzaamheid. Lees meer: Doe mee met de Week tegen Eenzaamheid Doe mee met de Week tegen Eenzaamheid 2011

  Links

  www.eigenwijzebuurten.nl


 • Uitgenodigd.nl

  Met uitgenodigd.nl kun je makkelijk alle buren & straatgenoten uitnodigen voor een straatborrel of andere activiteit. Je ziet eenvoudig wie er wel en niet komen.

  Links

  www.uitgenodigd.nl


 • Spullendelen.nl

  We hebben allemaal wel spullen op zolder, in de garage of in een boekenkast liggen die we niet zo vaak gebruiken. Vaak hebben we ook dezelfde spullen. Dat kan veel slimmer! Via spullendelen.nl kun je spullen lenen en uitlenen aan je buren, vrienden, collega's en bijvoorbeeld je sportclub. Word daarom lid en voeg de spullen toe die je uit wilt lenen. Bepaal zelf wie je spullen mogen lenen en begin met delen bespaar geld, spaar de aarde, help buren en vrienden, ga slimmer om met je spullen

  Links

  www.spullendelen.nl


 • Kinderen

  Zoals velen denken, is een straat niet enkel een verkeersruimte. Naast verkeersruimte moet de straat even goed een verblijfs-, speel- en ontmoetingsruimte kunnen zijn! Er kunnen verschillende speelmogelijkheden worden gecreëerd op straat.

  Heerlijk spelen op straat, zonder uit te hoeven kijken voor auto’s, bromfietsers of fietsers.

  Tijdens de Nationale Straatspeeldag krijgen kinderen alle ruimte voor hun spel. Behalve één groot kinderfeest is de Straatspeeldag ook een actiedag voor een veilig en kindvriendelijk verkeer. Juist op deze dag kunt u als bewoners verkeersonveilige situaties in uw buurt aan de kaak stellen. Samen met uw gemeente kunt u vervolgens werken aan een oplossing.

  De Nationale Straatspeeldag is een initiatief van Veilig Verkeer Nederland. Hoewel de Straatspeeldag een landelijke actie is, organiseert u als deelnemende groep uw eigen Straatspeeldag. In uw eigen buurt bepaalt u dus zelf of het een grote of een kleine actie wordt, welke spelletjes de kinderen spelen en op welke manier aandacht wordt besteed aan de verkeersveiligheid.

  Maar wat komt er allemaal kijken bij de organisatie van een Straatspeeldag? Deze handleiding zet het allemaal overzichtelijk op een rijtje. Behalve handige tips voor de organisatie, met verschillende ideeën voor acties en spelletjes, vindt u achter in deze handleiding voorbeeldbrieven, een persbericht en een materialenoverzicht.

  Links

  www.veiligverkeernederland.nl/system/files/Handl_Straatspeeld.pdf


 • Ouderen

  Ook nu u wat ouder wordt, wilt u actief blijven. U doet boodschappen, gaat bij familie of vrienden op bezoek, neemt deel aan het verenigingsleven, enzovoorts. Daarvoor trekt u er op uit: te voet, met de fiets, de auto, de scootmobiel, de taxi of het openbaar vervoer. U wilt dat natuurlijk zo veilig mogelijk doen.

  Ouder worden betekent dus gelukkig niet dat u de hele dag thuis achter de geraniums moet zitten. Integendeel. Door goed rekening te houden met uw lichamelijke gebreken, ziekte of medicijngebruik kunt u tot op hoge leeftijd prima aan het verkeer blijven deelnemen. Deze website helpt u daarbij op weg.

  Links

  www.gawijsopweg.nl/


 • De gemeente

  Losliggende tegels, hoge stoepranden, drempels en opstapjes

  kunnen op straat aanleiding zijn voor een valpartij. Deze hoogteverschillen zijn soms slecht zichtbaar. Dat komt bijvoorbeeld door te weinig kleurverschil tussen de stoep en de straat, slechte verlichting of losse bladeren die de stoeprand bedekken. Als u dit soort gevaren op de straat of de stoep ontdekt, neem dan contact op met uw gemeente, zij gaan er iets aan doen. Het telefoonnummer van de klachtenlijn vindt u in uw gemeentegids.

  Veel vrijwilligers en bewoners zetten zich in voor een veiliger verkeer in de woonomgeving. Ze krijgen dan te maken met de lokale overheid. Veilig Verkeer Nederland heeft de handleiding Lobbyen: omgaan met de gemeente uitgegeven. Deze handleiding gaat in op de diverse aspecten van de gemeente en geeft vervolgens tips hoe en wat men kan doen om de verkeersveiligheid onder de aandacht te brengen. Kijk op de website van Veilig Verkeer Nederland. Klik op ‘service’ en vervolgens op ‘handleidingen’.

  Links

  www.veiligverkeernederland.nl/system/files/Handlobbyen2.pdf

  Uw gemeente hier? Neem contact met ons op via info@jouwstraat.nl

 • Verkeer

  Wat VVN doet

  Veilig Verkeer Nederland lobbyt bij overheden om verkeerssituaties te verbeteren en veilig verkeer hoog op de politieke agenda te krijgen. Wij kunnen een brug vormen tussen bestuur en burgers. U kunt ons altijd om hulp vragen bij het oplossen van knelpunten bij u in de buurt.

  Daarnaast organiseren wij landelijke acties om de aandacht te vestigen op schoolgaande en spelende kinderen en werken met u samen bij het veilig maken van uw buurt. Ook helpen wij ouderen om zich veiliger te voelen in het alsmaar drukker wordende verkeer.

  Tips voor veilig rijden op een fiets

  • U kunt ongevallen op straat verder voorkomen met de volgende tips:
  • Let op omhoogstekende stoeptegels, stoepranden of boomwortels.
  • Gebruik voor uw bagage fietstassen aan beide kanten van uw fiets.
  • Zorg dat uw bagage zo is vastgemaakt dat het niet tussen uw spaken kan komen.
  • Vervoer zware bagage niet op de fiets. Zware bagage achterop of aan het stuur kan uw fiets in onbalans brengen.
  • Neem bij een glad wegdek uw fiets liever aan de hand.
  • Pas op wanneer het regent. Uw trappers of schoenen zijn dan glad, waardoor uw voet van de trapper kan glijden.

   

  Links

  www.veiligverkeernederland.nl/

  www.bouwenaanleefbaarheid.nl/index.php/Veiligheid_op_straat_en_in_het_verkeer

  www.nederlandveilig.nl/veiligheidopstraat/

  Verkeersmaatje.nl


 • Veiligheid

  Laat zien dat je ingrijpt bij agressie op straat

  We zien steeds vaker dat mensen met een publieke taak te maken hebben met agressie, intimidatie en geweld. Hierdoor wordt het voor bijvoorbeeld politie, conducteurs en ambulancepersoneel moeilijk om hun werk uit te voeren. Kunnen deze mensen in bedreigende situaties op jou rekenen? Laat het zien aan je vrienden door het icoon te plaatsen op je profielfoto. Hoe meer mensen ingrijpen bij agressie, hoe meer veiligheid op straat.

  Hoe kun je helpen bij agressie op straat?

  Ben je getuige van een bedreigende situatie? Kom dan meteen in actie. Want er is altijd wel iets wat je kunt doen. Neem de onderstaande tips door. Zo weet je precies hoe je kunt ingrijpen:

  Vraag anderen om hulp en spreek samen de dader aan

  Bel 112

  Blijf bij het slachtoffer

  Maak foto’s voor de politie en meld je als getuige

  Links

  www.veiligheid.nl

  www.nederlandveilig.nl/veiligheidopstraat/